dinsdag 12 augustus 2014

Logo historie (2)

Vorige week heb ik logo´s laten zien die gerestyled en aangepast zijn, maar niet veel veranderd zijn in vergelijking met het origineel. Deze week laat ik een aantal logos van bedrijven zien die wel wel volledig zijn afgeweken van hun eerste logo.

Apple

Apple had in het begin een logo waarbij je Newton onder een boom zag liggen met een boek en een appel die boven hem hangt. Dit komt van de anekdote van de appel en de maan. Newton lag in de boomgaard van zijn moeder te peinzen. Toen hij een appel uit de boom zag vallen bedacht hij dat de maan in een baan om de aarde bleef door dezelfde kracht die de appel op de grond deed vallen. Appel heeft zelfs in 1993 pda’s verkocht (personal digital assistant) genaamd de Newton.

Later is in 1976 veranderd naar een losse appel zoals het huidige logo. De verschillen tussen de appel van 1976 en de huidige appel is de kleur en de details om het een glimmend effect te geven. De kleur in 1976 had alle kleuren van de regenboog, daarna werd deze zwart en nu is het logo een lichte kleur met effecten voor een chrome effect. De hap uit de appel hebben ze ten eerste gedaan om het niet op een tomaat te laten lijken, maar uiteindelijk hebben ze dit gepromoot van “Bite into an Apple” naar “Byte into a Apple”.

BP

BP heeft net als Amazon een verandering binnen hun bedrijf gemaakt waardoor zij ook hun logo moesten aanpassen. BP was in het begin voornamelijk bekend vanwege de olie en benzine. Later zijn ze echter over gegaan om ook te werken aan wind energie en milieu vriendelijke manieren. Toen ze een hun uitstraling wilde veranderen naar een groene, natuurlijke en schone uitstraling hebben ze het schild veranderd naar het huidige logo. 

IBM

IBM heeft een beetje een ander verhaal dan de rest van deze bedrijven. IBM heeft namelijk een naamsverandering ondergaan. Officieel begon het eigenlijk met International Time Recording Company. Deze is toen samengevoegd met Computing Scale Company. Deze twee zijn toen samengevoegd en werd toen Computing Tabulating Recoring Company. In 1924 zijn ze International Business Machines genoemd. In 1940 is het logo veranderd naar het logo met 3 letters. Daarna hebben ze in 1956 het logo helemaal zwart gemaakt voor een vast en stabiel bedrijf. In 1972 hebben ze de letters blauw gemaakt met horizontale letters om snelheid en dynamisch over te brengen.

Kodak

Officieel werd Kodak the Eastman Kodak Company genoemd. Dit zie je dan ook terugkomen in het eerste logo. Hier zie je de ‘EKC’ in terug komen. Daarna hebben ze een logo ontworpen met de kleuren geel en rood. De combinatie van deze kleuren hebben ze van 1935 tot 1987 behouden. In 1960 hebben ze een logo waarbij je een omgeslagen stukje van een pagina ziet. Dit was na 11 jaar veranderd naar een geel logo met een grafisch element die een k vormt. Binnen dit logo is het lettertype een keer veranderd en daarna zijn de overgegaan naar een typografische logo. Deze is uiteindelijk nog aangepast door de d en de a ronder te maken.

Pepsi

Over Pepsi heb ik het eerder al gehad in vergelijking met Coca Cola, maar nu ga ik hier nog verder op in. Van 1898 tot 1940 heeft pepsi een logo gehad die puur bestond uit hun naam. In 1950 zijn ze deze gaan combineren met de dop van hun flesje. Dit was ook de eerste keer dat ze de rood wit en blauwe kleuren erin hadden verwerkt. Daarna hebben ze veel gevarieerd met het logo, maar de kleuren zijn altijd constant gebleven. Wel hebben ze de kleur van het woord Pepsi regelmatig veranderd naar zwart blauw en wit. Momenteel hebben ze het rondje, waar ze in 1950 al mee waren begonnen, aangepast en zonder hun naam.

Firefox

Firefox heeft ook een verandering van naam ondergaan. In het begin was het nog Phoenix genoemd. Deze werd ook al veranderd in Firebird. Later heeft een professional Interface Designer Steven Garrity geschreven dat Firebird hun browser slecht gebrand hebben. Na uitnodiging hebben ze alles aangepast en zijn ze verder gegaan als Firefox. Ook hebben ze het logo hierop aangepast.

FedEx

FedEx had eerst een logo met de volledige naam Federal Express. Door het lettertype heeft het een bewegend effect. In 1994 heeft Lindon Leader hun huidige logo ontworpen. In het logo zie je in de witruimte van de E en de X een pijl zitten. Deze pijl symboliseert het vooruit gaan en vooruit denken van het bedrijf.

Amazon










In het begin van ons blog heb ik het er al overgehad dat als je een logo ontwerp je moet kijken naar het doel die je bedrijf heeft en wat je visie is. Amazon had als eerste logo een logo gebaseerd op de amazon rivier. Dit had absoluut niets te maken met het bedrijf of de service die zij leverde. Later hebben ze in 2002 een ontzettend slim logo bedacht door de visie van het bedrijf te verwerken. Amazon heeft bij het veranderen van hun logo gekeken naar hun visie en wat ze hun klanten willen aanbieden. In het logo hebben ze een pijl geplaatst die wijst naar de letters a en z. Dit staat voor de uitgebreide service die amazon heeft. De service van a tot z. 


dinsdag 5 augustus 2014

Logo historie (1)

Vorige week had ik het over logo’s die in de laatste periode zijn aangepast of volledig veranderd. Maar veel bedrijven bestaan al een langere tijd. Hoe vaak en in hoeverre zijn deze bedrijven eigenlijk met de tijd mee gegaan? Deze week ga ik het daar dus over hebben. De historie van de logo’s van bepaalde bedrijven.

Grotere bedrijven die al bestaan vanaf 1900 kunnen nu toch onmogelijk nog hetzelfde logo hebben als in het begin? Of toch wel? Kijk maar eens naar het logo van Sony:

Op het logo van 1955 na is hun logo sinds 1957 nauwelijks tot niet veranderd. Zelfs na 1973 is het logo tot nu nauwelijks veranderd. Sinds 2010 hebben ze alleen de ondertitel make.believe erbij geplaatst, maar het Sony logo is wel hetzelfde gebleven door al die jaren heen.

Sony is hierin echt niet het enige bedrijf die in de loop der jaren kleine aanpassingen aan hun logo gemaakt hebben waardoor het eigenlijk altijd hetzelfde gebleven is. Of in ieder geval herkenbaar zoals het logo vroeger was.

Kijk bijvoorbeeld maar naar Nike, Shell, BMW, Coca Cola, FcBarcelona en Paramount.

Nike heeft in hun logo een kenmerk zitten die iedereen wel herkend. Ze hebben sinds hun eerste logo dit kenmerk doorgevoerd en gebruiken ze nog steeds. Hun lettertype hebben ze in de loop der karen wel veranderd. Hun huidige logo heeft helemaal geen tekst meer.

Shell heeft als logo een schelp. Deze schelp is meerdere malen aangepast. Het heeft kleur gekregen en een strakkere uitstraling. Het is wel opvallend om te zien dat shell juist weer naar hun originele logo terug zijn gekeerd, maar dan in moderne vorm. Het allereerste logo was alleen maar een schelp met niets anders. Dit is precies wat hun huidige logo nu weer is. De naam en andere overbodige versiersels hebben de weggehaald en het is nu alleen nog een schelp zoals eerst.

BMW heeft net als Nike een aantal kenmerken die vanaf hun eerste logo door zijn gevoerd naar hun huidige logo. Rond, naam aan de bovenkant, rondje in het midden en de blauwe en witte vakken. Het logo is wel strakker gemaakt met een aantal effecten om het meer diepte te geven, maar het principe is nog steeds hetzelfde

Coca Cola is een logo dat best wat veranderen hebben doorgemaakt, maar hun lettertype is voor een lange tijd hetzelfde gebleven. Hierdoor is hun logo altijd herkenbaar vanwege hun lettertype. De krullende letters zijn herkenbaar en de omgeving van het logo is eigenlijk bijzaak geworden.

Fc Barcelona vond ik wel heel erg apart. Het logo van 1910 is gekozen uit een wedstrijd. Iedereen kon hun logo inleveren en uiteindelijk is het logo van Carles Comamala. Carles Comamala speelde zelfs nog voor de club tussen 1903 en 1912. Net als andere logo´s is deze nauwelijks veranderd. Sinds 1910 zijn de niet of nauwelijks afgeweken van hun logo. Het schild, de kleuren en de kenmerken. Alleen het lettertype is veranderd.
Paramount heeft hun logo alleen moderner gemaakt, maar is volledig hetzelfde gebleven. Van de berg, de sterren, de naam en zelfs het lettertype.

Niet alleen Paramount, maar meerdere film studio’s doen dit. Zo zie je dit ook bij 20th Centery Fox, Warner Bros, Metro-Goldwyn-Mayer en Universal. Alle logo’s zijn we moderner gemaakt en in kleur, maar ze zijn in vergelijking met een van hun eerste logo niet heel veel veranderd qua concept.


20th Centery Fox hebben nog steeds hun billboard met zoeklichten.
Warner Bros hebben een schild met een WB erin
Metro-Goldwyn-Mayer heeft de leeuw altijd in hun logo behouden. 
Ook de versieringen en de filmrollen zijn moderner gemaakt, maar niet veranderd.
Universal heeft zich aan hun eerste logo gehouden. De wereldbol met ervoor Universal.

Andere bedrijven zijn wel volledig afgeweken van hun eerste logo. Volgende week ga ik een aantal bedrijven laten zien waarbij er niets meer te herkennen van het originele logo.